Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

V dnešní době je oblíbeným zvykem "házet vše na vzdělávací systém". Ono je to jednodušší, než přiznat, že selhává výchova, používání zdravého rozumu a logiky v rodině.

2 0
možnosti
Foto

..já na nikoho nic nehážu ..jen konstatuju fakta ..funguje snad vzdělávání v našem systému jiným způsobem, než sem uvedl ve třech základních bodech? Ptá se snad někdo dětí na jejich názor, který jim dává možnost obhájit? A vzhledem k tomu, ža takový systém (a je jedno zda za komunistů nebo teď) vychoval i rodiče všech přítomných generací, pak nemůžete hodit vinu ani na rodinu. Faktem je, že rodiče musí do práce, zatímco jejich děti do školy, která by je měla připravit na život. To, že škola na život naše děti, ani nás nepřipraví a nepřipravila je opět jen konstatováním faktu. Na rodiče můžeme házet selhání výchovy, ale používání zdravého rozumu a logiky by snad měla mít na starost škola, když do ní děti musí chodit na několik tisíc hodin. Na co potom děti do školy chodí tolik hodin, když je podle vás mají naučit myslet rodiče? Nejde o házení něčeho na něco, když konstatuji zjevná fakta o tom, že náš vzdělávací systém je nefunkční, protože téměř žádné skutečné vzdělání dětem nepřináší.

0 0
možnosti
Foto

Uvádět CNN jako plně 100% důvěryhodný zdroj informací, nesvědčí o kritickém myšlení autora.

Prezident USA uvádí CNN jako příklad lživého novinářství.

5 0
možnosti
Foto

no, současný americký prezident zrovna etalonem pravdy také není.

1 3
možnosti
RK

Faktem je, že ta druhá možnost stále méně funguje právě kvůli přetrvávajícímu kritickému myšlení řady lidí i přes snahy různých užitečných idiotů, ať už placených nebo snad ještě i uvědomělých.

4 0
možnosti
Foto

..přesně tak ..a čím víc bude propaganda sílit, tím víc bude patrná

0 0
možnosti
Foto

Pane autore, kritického myšlení je kolem nás dost a dost, viz třeba tzv. konspirační teorie, jejichž existence pomáhá kriticky vyhodnocovat to, co produkuje chtě nechtě mainstream, jehož panství je daleko více otřeseno než kdykoliv v minulosti, kdy mediální informace vytvářela dokonale tuhý poklop našeho myšlení, na Západě se vždy vyplácela hra s ruskou kartou. Stačilo napsat pár článků o tom, že Rusové ohrožují Západ, a někteří kvůli tomu dokonce páchali sebevraždy. To, co se dělo, to nejlépe připomíná situaci v komedii Sexmise.

U nás a v dalších zemích východního bloku se ale vytvořila specifická situace, která vedla přímo k erupci kritického myšlení, protože mainstreamu už nevěřil nikdo nic, a to i tam, kde se dodatečně ukázalo, že dokonce popisoval tu či onu událost pravdivě. Přednost měla alternativní média (Hlas Ameriky, Svobodná Evropa), která ovšem současně měla tu nevýhodu, že nebyla schopná vytvořit rétoriku, tedy paradigma, tedy omezující rámec myšlení. Stačí vzpomenout potlesk, který se ozval na Letné po projevu Miloše Zemana. Nikomu nevadilo, že hlásá naprosté bludy.

Autorita, kterou měl nový establishment, se ale vytratila do nenávratna. Stačí vzpomenout rozdílný přístup veřejnosti k informaci, že někdo byl agentem StB, bezprostředně po sametu (Bartoníček) a dnes, kdy už je to veřejnosti asi naprosto lhostejné. Samozřejmě, že do takto vytvořeného hodnotového vakua se prodere občas docela dobře i Rádio Jerevan se svými dnes už opět důvěryhodnými hláškami, nicméně nikdy nebude vytvářet panující systém kategorií, jejichž prostřednictvím posuzujeme životní realitu.

Problém s médií byl vždy v tom, že pokud dokonce lhala, tak vždy šlo o pouhou lžíci dehtu v bečce medu, tedy produkovala dostatečné množství užitečných informací, které si bylo možné kdykoliv ověřit, tedy třeba předpovědi počasí a kuchařské recepty. A teprve na tomto pozadí byly produkovány dezinformace. Ale kde jsou ty časy, kdy třeba Literární noviny četlo 300 000 kontrarevolucionářů?

2 1
možnosti
RH

Lži pomáhají utvářet pravdu...

1 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2066x
Tohoto autora je těžké definovat, jelikož ani on sám nemá potřebu se definovat, či být definován.

Miluje život, svoji rodinu, svoji práci a snaží se o co největší autenticitu v dialogu.

https://www.schizahelp.cz/

Seznam rubrik