Moderní psychiatrie očima pacientů...

21. 03. 2019 22:41:45
Sexuální zneužívání, nedodržování přirozené intimity, lidská degradace, ponižování ...to všechno se dnes děje na některých uzavřených odděleních psychiatrických léčeben a já mám pocit, že je potřeba o tom začít mluvit.

Předem bych chtěl napsat, že se tyto praktiky rozhodně netýkají každé psychiatrické léčebny a že si velmi vážím práce všech, kteří se v těchto zařízeních opravdu snaží pomáhat. Velmi nerad bych vrhl špatné světlo na každého, kdo vykonává tuto práci, ale prosím Vás pochopte, že ignorace problému nic neřeší. Je hezké pořádat Mezi ploty a tvářit se pokrokově, ale co se skutečně děje mezi těmi ploty za zdí, za kterou nemá být vidět?

Příběhy, které se začínají nacházet na těchto stránkách není správné ignorovat. Jen namátkou:

"Ošetřovatelé s vámi neustále manipulují. Chodí s vámi do sprch a někteří i osahávají. Byl tam ošetřovatel Honza, který si mne vyhlídnul a šel po mě. Když jsme si šli lehnout, tak mi chodil pod deku. Dělal si co chtěl."

"Při nástupu k hospitalizaci jsem se s nikým neprala, byla jsem mimo, ale klidná. Na otázku, co mi dávají za prášky, mi sestra se třemi ošetřovateli řekla, ať se koukám svléknout a spolknout je. Nebo to nebude hezký, udělají to tihle chlapi a to se mi nebude líbit. V tomto duchu příjem pokračoval."

Toto je výňatek ze dvou na sobě nezávislích příběhů z pavilonu 27 v pražských Bohnicích, ale objevují se i další příběhy z jiných pavilonů a léčeben. Bohužel věřím tomu, že jich bude přibývat. Na druhou stranu ty, které už se staly, mohou svým zveřejněním přispět k tomu, aby už se nestávali další. Obzvláště v tom případě, kdy vedení nemocnice přistupuje k tomuto problému jako dříve církev ke zneužívání dětí svými představiteli. Jsou to blázni, snad byste jim to nevěřili a HLAVNĚ to nezveřejňujte.

Pokud se to vážně neděje, proč je zamezován přístup sociálním i rodinným příslušníkům na toto oddělení? Jaké jsou preventivní opatření nemocnice? Například asistence při koupání jen lidmi stejného pohlaví. Kdo dohlíží na to, aby se lidé neuvazovali jen tak na několik dní, aby bylo "méně práce"?

Víte, mě osobně však zaráží především jedna věc. Na těch nejhorších odděleních končí ti nejvíce nemocní, kteří potřebují nejvíce pomoci, soucitu a empatie. Místo toho ze zařízení, které se nazývá léčebnou odcházejí se spoustou nových traumat. To je s prominutím skoro jako kdyby lidi s příliš velkým nádorem na mozku personál v nemocnici kopal do hlavy. Jo já vím, zní to drsně, ale lidé, trpící duševní nemocí si zažili už dost na to, aby je ještě na místě, kde očekávají pomoc někdo šikanoval.

Myslím si, že něco podobného je v dnešní době možné jen z toho důvodu, že o tom veřejnost neví. Čím více příběhů bude zveřejněných, tím těžší bude pro léčebny předstírat, že se nic neděje. Já a mnozí další se postaráme o to, aby Vaše příběhy byly vyslyšeny.

Autor: Jindřich Jašík | čtvrtek 21.3.2019 22:41 | karma článku: 24.31 | přečteno: 1120x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 31.14 | Přečteno: 437 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1544 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 253 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 190 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 258 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1364

Tohoto autora je těžké definovat, jelikož ani on sám nemá potřebu se definovat, či být definován.

Miluje život, svoji rodinu, svoji práci a snaží se o co největší autenticitu v dialogu.

https://www.schizahelp.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...