Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Téma: Ruská propaganda - začarovaný kruh

Ano. Ruská propaganda je velký problém. S něčím takovým náš vzdělávací systém nepočítal, když nás připravoval do života. Absence kritického myšlení, lépe řečeno potlačování kritického myšlení v našem školství si vybírá svoji daň.

Nechci zde konspirovat nad tím, zda potlačování kritického myšlení v našich základních školách je úmyslné. Osobně věřím tomu, že ti, kteří v něm pracují nad něčím takovým nikdy ani neuvažovali. Základy našeho školského systému vznikli již velmi dávno a ve své době šlo o systém užitečný. Veškeré informace byli dostupné pouze v knihách a tak bylo užitečné mít knihy v hlavě. Čím více knih měl člověk v hlavě, tím byl v podstatě cennější, protože knihy byli drahé a neskladné. Dnes je ovšem jiná doba a veškeré informace máme doslova na dosah ruky v krabičce o velikosti mobilního telefonu. Povoz byl v té době také velmi užitečný dopravní prostředek, ale dnes už má vjezd na naše hlavní komunikace dokonce zakázaný.

Náš vzdělávací systém, ať už si o něm myslíme cokoli, vzal nám a bere i našem dětem krtické myšlení, jehož absence následně nahrává jakékoli formě propagandy. Náš způsob učení ve státních školách je následující. 

1. čti, čti a čti až do zblbnutí, dokud se nenaučíš vše zpaměti. Pokud tedy chceš jedničku.

2. nikoho nezajímá, co si o tom co čteš myslíš, důležité je správně přeříkat naučený text.

3. často nikoho ani nezajímá, jestli tomu, co ses naučil rozumíš. Stačí dobře opakovat.

Vidíte jakým způsobem se naše mysl učí přijímat informace v našich školách? Samozřejmě, že nejsme úplně hloupí a trocha toho kritického myšlení nám zůstala, ale nemějte iluze o tom, že všechno čemu věříte je pravda. Tedy lépe řečeno. Právě díky tomuto systému jsme se naučili věřit tomu, že víme všechno nejlíp. Vždyť jsme to přece někde vyčetli a tak o tom nemůže být pochyb.

Ano, naše mysl je díky tomuto způsobu učení přirozeně nakloněná přijímání informací od autorit, aniž by měla nutkání je podrobovat hlubšímu zkoumání. To po nás přece ve škole nikdy nikdo nechtěl, znát náš názor. To je bráno jako zcela zbytečné, až nežádoucí. Představte si, jakou známku by dostalo dítě, které by odmítalo uznat obecně platnou dataci postavení pyramid nebo to, že ameriku objevil Kolumbus. Na obě události, stejně tak jako na spoustu dalších existuje více názorů, které se opírají o relevantní zdroje informací i historická fakta a ani náhodou nelze s jistotou určit, která verze je pravdivá. Přesto nutíme naše děti přijmout jednu z nich. A bez otázek. A pokud by dítě snad bylo velmi tvrdohlavé a odmítalo školní verzi pravdy, pak dostane od učitele pětku a od psychologa léky, protože se nejspíš zbláznilo. Více našemu školství záleží na tom, abychom věřili jeho teorii než na tom, kde je pravda. A už vůbec mu nezáleží na tom, aby děti nad předkládanými informacemi samostatně uvažovali.

Je těžké se potom divit, když takto vybavení přijdeme do života, že začneme věřit Ruské propagandě. V našem dospělém světě totiž od učitelů přebírají funkci vzdělávacích autorit média. A většina naší společnosti podobné autority k životu nutně potřebuje, protože jinak by nevěděla, co si má myslet. Noviny, které by předkládali pouze holá a nezpochybnitelná fakta by nikdo nečetl. Proto takové ani neexistují. My si v těch novinách potřebujeme přečíst jak to je, protože na to jsme ze školy zvyklí. To, že lidé nakonec věří i naprostým bludům bez jakéhokoli zdroje na stránce s grafikou nepovedeného blogu, který si přisuzuje hodnověrnost přinejmenším CNN, je jen komickým vyústěním našeho vzdělávacího systému.

A v čem tkví onen začarovaný kruh zmíněný v nadpisu? Rusko není jedinou mocností, která využívá ve světě propagandy k dosahování svých cílů, i když to tak v našich klasických médiích vypadá. Kdepak. Rusko jen začalo umě využívat nástroje propagandy, které na nás uplatňuje skupina hájící své mocenské zájmy už dlouhá léta. A v tom je právě ta největší potíž. Jak to udělat. Jak odhalit nástroje propagandy východu takovým způsobem, aby společnosti nedošlo, že čelí úplně stejné formě propagandy ze západu. Je celkem vtipné sledovat zprávy, ve kterých Rusko může za všechno špatné, co se ve světě stane a přitom je kritizováno za to, že nás vystavuje propagandě.

Pokud máte pocit, že srovnávám nesrovnatelné a že propaganda západu se nedá s tou ruskou měřit, pak se krátce zmíním o Kosovu, které bylo s pomocí NATO předáno do rukou UČK. To byla organizace, která měla prokazatelně na svědomí například genocidu nebo obchodování s lidskými orgány, které za živa odebírala zajatcům. Díky tomu byla zanesena na oficiální seznam teroristických organizací. Těmto lidem západ pomáhal s anexí Kosova Srbsku. Dokonce americký prezident George Bush si nenechal ujít příležitost a když bylo dobojováno, osobně přijel potřást rukou vůdci této teroristické organizace Hashimu Thaçi, který těmto zvěrstvům velel a který se nedávno stal prezidentem Kosova. Zájem západu na této anexi je díky přítomnosti vojsk NATO a příjezdu prezidenta USA nepopiratelný.

Díky tomu, že nežijeme v Rusku, si můžete všechny tyto informace snadno ověřit a vyhledat například na wikipedii. Z pohledu našich médií se zdá, že nenásilná anexe Krymu Ruskem je zcela neospravedlnitelná a uznání toho, že Krym je Ruský nemyslitelné. Ovšem násilné zabrání stejně rozsáhlého území teroristy je v pořádku a nezávislost Kosova byla uznána okamžitě.

Tímto nechci nijak obhajovat anexi jakéhokoli území, jen poukazuji na zvláštní systém posuzování v tom, které osvobození si zaslouží naše i mezinárodní uznání a které odsouzení.

V jistém smyslu můžeme být za proniknutí Ruské propagandy na naše uzemí rádi, protože v rámci boje proti této propagandě dochází a nevyhnutelně bude docházet i k odhalování propagandy, ve které žijeme nyní.

V zásadě existují jen dvě možnosti jak začarovaný kruh s Ruskou propagandou řešit a zároveň se snažit držet status quo. První je rozvoj kritického myšlení, který by ovšem musel být komplexní, aby byl účinný a pokud by byl účinný, sebral by prostor jakékoli formě propagandy. Vzhledem k tomu, že v současné době probíhají vládní obstrukce s udělováním licencí svobodným školám, myslím, že tudy cesta nevede.

Druhou možností je čelit omezené východní propagandě ještě silnější formou západní propagandy. To se právě také děje v rámci zpráv, za co všechno Rusko může. Už teď má rusko na krku brexit nebo zvolení Trumpa, proběhli i pokusy hodit na ně uprchlíky a je pravděpodobně jen otázou času, kdy budou mít na svědomí i přírodní katastrofy. Achilova patá druhé možnosti ovšem není o moc menší, než té první. Taková forma propagandy se totiž bude muset snížit až na prvoplánovou variantu, která bude bít do očí natolik, že ji nebude možné přehlédnout.

Druhá varianta ovšem skrývá jedno velké nebezpečí. Jelikož v této hře nikomu ve skutečnosti nejde o ukončení propagandy, ale o počet věřících dané propagandě, dochází a bude docházet pouze k přelévání moci. Lidé, kteří hltají východní propagandu si myslí, že se od propagandy osvobodili, ale ve skutečnosti jen vyměnili jednu formu propagandy za druhou. Nejsou o nic méně slepí než ti, kteří hltají propagandu západu. Mají pocit vítězství nad systémem, ale ve skutečnosti se stále dívají jen jedním okem, protože zatímco levé otevřeli, pravé zavřeli. Pravé vítězství jsou obě oči otevřené. Hltačům východní propagandy mohu doporučit jediné. Zkoumejte pravdivost předkládaných informací se stejnou horlivostí, s jakou odsuzujete informace mainstremu. Co bych doporučil hltačům západní propagandy netřeba dodávat.

Autor: Jindřich Jašík | středa 1.3.2017 3:30 | karma článku: 22,80 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Jindřich Jašík

O naší slavné psychiatrii

Na co by se nemělo zapomínat v kauze kurtování, které trvalo 12 let téměř bez přerušení je zejména to, že ačkoli máme omezovací prostředky definované zákony, tak nad dodržování těchto zákonů neexistuje prakticky žádný dohled..

11.10.2022 v 22:14 | Karma: 15,14 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

O boji proti odvolání ředitele psychiatrické nemocnice II

Tímto článkem bych rád v rámci korektnosti poupravil některé informace, které jsem uvedl ve včerejším příspěvku. Pouhé editování shledávám jako nedostatečné.

25.2.2020 v 0:13 | Karma: 8,59 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

O boji proti odvolání ředitele Psychiatrické nemocnice

Poslední dobou se poměrně zhusta řeší v médiích odvolání ředitele v Havlíčkově Brodě a mě už trochu iritují některá vyjádření, která používají jeho předchozí podřízení k vyvolání celospolečenského tlaku na ministra zdravotnictví.

23.2.2020 v 22:17 | Karma: 13,64 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Konat nebo nechat plynout?

Být neustále aktivní a něčeho se domáhat nebo v klidu vyčkávat, až se věci stanou? Ať už jde o získání partnerky, práce nebo snahy někde prorazit, tak neustále volíme mezi těmito možnostmi. Dá se říct, která je lepší?

28.1.2020 v 22:20 | Karma: 13,61 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Strach společnosti ze schizofreniků

Počet vražd spáchaných schizofreniky zdaleka není úměrný strachu, který z nich ve společnosti panuje. I když je jedna vražda spáchaná duševně nemocným v televizi stokrát, neznamená to, že zemřelo sto lidí.

20.8.2019 v 22:26 | Karma: 9,21 | Přečteno: 496x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Léčitelé a schizofrenie

Nedávno jsem se setkal s tímto tématem a získal dojem, že jde o otázku, kterou by bylo dobré zpracovat. Hned na úvod bych chtěl říct, že nelze házet všechny léčitele do jednoho pytle. Tak jako u všech profesí, i zde nalezneme...

26.6.2019 v 21:57 | Karma: 14,49 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Don Quijote de la Babiš a Sancho ANO

Jako člověk se zkušeností s duševním onemocněním mám pocit, že náš premiér by možná potřeboval ozdravný pobyt na Krymu s pistolníkem za zády. Když má jeho „bývalá firma” vrátit peníze, tak se podle něj jedná o útok na celou ČR.

10.6.2019 v 22:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Chlapi nechtěj mrchy, ale co teda chtějí?.....

Mnoho žen časem podlehne dojmu, že jsou příliš hodné na to, aby si udrželi muže. Není vůbec žádná pravda, že chceme mrchy, jen nechceme ženy, u kterých se nemusíme vůbec o nic snažit a přesto nás milují.

4.4.2019 v 22:57 | Karma: 19,61 | Přečteno: 754x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Být normální = být ignorant?

V ČR se dějí hrozné věci. Především v rámci psychiatrické "péče". V rámci celého zdravotnictví se se závažností onemocnění stupňuje i kvalita péče. Pokud se ovšem jedná o psychiatrii, tak tam jde o blázinec ze všech stran.

3.4.2019 v 22:17 | Karma: 18,70 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Moderní psychiatrie očima pacientů...

Sexuální zneužívání, nedodržování přirozené intimity, lidská degradace, ponižování ...to všechno se dnes děje na některých uzavřených odděleních psychiatrických léčeben a já mám pocit, že je potřeba o tom začít mluvit.

21.3.2019 v 22:41 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Cesta ze schizofrenie - Matrix

Najednou jsem měl pocit, že matrix není jenom film. Začínal jsem pozorovat, jak nesmyslně v mnoha ohledech okolní svět funguje, a chtěl jsem z něj odejít poznat pravdu jako Neo. - pokračující úryvek z knihy Cesta ze schizofenie

2.2.2019 v 22:41 | Karma: 15,92 | Přečteno: 912x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Co smrdí u verze Babiše aneb proč byl Protopopov opatrovníkem?

Podle oficiálních informací Babiš mladší prožil psychotickou ataku. Opravdu není běžné, aby po první atace byl ihned ustanoven opatrovník, který tím získá velikou moc nad životem dotyčného.

15.11.2018 v 21:46 | Karma: 40,53 | Přečteno: 3793x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Pravda o schizofrenii

Jako člověka s diagnózou paranoidní schizofrenie mě aktuální kauza poměrně zajímá. Především z pohledu stigmat, které se o schizofrenii obecně šíří.

14.11.2018 v 23:08 | Karma: 27,53 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

O kolotoči partnerských vztahů

Asi to zná téměř každý. Z milovaného člověka se stanou ..., tak ho vyměníme a ono se to opakuje. Pro jednoho záhada, pro druhého jen potvrzení toho, že všichni opačného pohlaví jsou stejní. No, možná...

21.9.2018 v 22:58 | Karma: 18,62 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Špindíra Drahoš

Tak to je síla. Do druhého kola prezidentské volby postoupil STBácký prznitel dětí, člen římského klubu, vyděračský zloděj patentů a zahraničními penězi zavázaná loutka. Jak je možné, že jsme o tom všem nevěděli dřív?

14.1.2018 v 19:50 | Karma: 44,81 | Přečteno: 18641x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Proč nemít děti

Existuje spousta důvodu, proč nemít děti, které se časem mění. Když dospějeme natolik, že už nám rodiče přestanou řídit život, chceme si užít trochu té svobody, na kterou sme se těšili celé dětství.

31.12.2017 v 17:37 | Karma: 45,09 | Přečteno: 8842x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

EU jako pračka, která požírá ponožky

Představte si EU na chvíli jako obrovskou pračku. Do této pračky hážou ponožky lidé ze všech zemí Evropy. Tato pračka ponožky pořádně protočí, promíchá a rozháže zpět lidem podle svého uvážení.

15.6.2017 v 12:39 | Karma: 34,49 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Proč zrovna já?

Co sem komu udělal? To se může stát jenom mě! A další z oblíbených prupovídek, které slýcháme dnes a denně. Bohužel nebo bohu dík, těmto slovům také věříme. Tento článek je obsažnější, než naznačuje vlažný, leč nutný úvod a nadpis.

30.1.2017 v 1:48 | Karma: 10,61 | Přečteno: 447x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Pohádka o demokracii

Byla jednou jedna země, které vládla demokracie. Tak se označoval způsob vlády, ve které lidem volení zástupci prosazují vůli lidu a všichni jsou si rovni. Brzy však zjistíme, že vše nebylo tak idylické, jak se na první pohled zdá

3.1.2017 v 23:32 | Karma: 30,79 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Zemanský ráj to napohled

Tento text byl nahrazen článkem s názvem Pohádka o demokracii a už z něj zde moc nezůstalo..........

31.12.2016 v 11:04 | Karma: 18,57 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2066x
Tohoto autora je těžké definovat, jelikož ani on sám nemá potřebu se definovat, či být definován.

Miluje život, svoji rodinu, svoji práci a snaží se o co největší autenticitu v dialogu.

https://www.schizahelp.cz/

Seznam rubrik