Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o demokracii

Byla jednou jedna země, které vládla demokracie. Tak se označoval způsob vlády, ve které lidem volení zástupci prosazují vůli lidu a všichni jsou si rovni. Brzy však zjistíme, že vše nebylo tak idylické, jak se na první pohled zdá

Ono totiž žít v takové demokracii nebyla vůbec levná záležitost. Ukázalo se, že demokracie v této zemi stojí obrovské množství peněz. No a jediným zdrojem příjmů demokracie byli pracující lidé, kteří ji živili takovou měrou, až neměli peníze ani pro sebe samotné. Inu posuďte sami. Každý pracující člověk se na konci měsíce musel o svou mzdu se svou vládou podělit. Například pracující člověk, který si za měsíc vydělal 35.000 korun, přenechal 15.000 korun státu a 20.000 korun si ponechal. To ovšem bylo demokracii málo a tak si přibrala zhruba 17% z každé věci, kterou si v ní z těch ponechaných 20.000 korun lidé zakoupili.

Pokud někdo bydlel na místě, kde bylo takové práce málo a chtěl se k ní přiblížit nebo jen chtěl žít někde jinde, pak měl právo se odstěhovat. Takové právo, ale také nebylo zadarmo. Demokracie byla nenasytnější než lochneská příšera a tak si nechala zaplatit za každé razítko i kolek, který vydala a na závěr si řekla o 4% z prodejní ceny. Je tomu již sto let a dodnes nikdo neví, za co ten poplatek byl. Takové poplatky dříve inkasovali snad jen pasáci, ale ti byli demokracií označování za zločince.

Představitelé demokracie byli ve vytváření daní skutečně velmi kreativní. Dokázali zdanit například i smrt. Nebožtíkův majetek si ocenili a pak si z něj vzali 15%. Tato daň byla časem téměř zrušena, ale majetek státu zůstal. Přitom pokud by někdo našel na ulici mrtvého občana, kterému by sebral z peněženky 150 korun z tisícovky, byl by touto demokracií považován za zloděje nejhrubšího zrna. 

To ale stále nebylo vše. Demokracie jako první státní zřízení na světě dokázala zdanit i slunce. Asi proto byla tak populární. Lidé, kteří si instalovali solární panel k získávání energie, si museli na vlastní náklady pořídit také měřák, kterým sami sobě měřili, kolik energie slunci ukradli. Za tuto velkou sluneční loupež pak také státu odvedli daň. Jakým způsobem dokázala demokracie tyto peníze ke slunci dopravit a co si za ně slunce pořídilo však není známo.

Tato demokracie se začínala čím dál více podobat spíše daňokracii, aneb vládě daní. Lidé vlastnící pozemek platili daň z půdy, ti šťastnější, kteří na pozemku měli vodu platili daň z vody. Daň ze vzduchu odváděli všichni nepřímo uhlíkovou daní. Jen oheň se nedařilo zdanit, tak alespoň úředníci chodili po domech a kontrolovali, čím lidé topí. 

Výčet daní byl samozřejmě v takové daňokracii mnohem delší a sloužil především k tomu, aby udržoval většinu obyvatel v chudobě. Zaměstnanci díky těmto daním často přežívali od výplaty k výplatě a byli tak dostatečně zaměstnáni vlastními existenčními problémy na to, aby měli čas se zabývat nějakou vládou. 
Také tam žili lidé, kteří nechtěli být zaměstnanci a tak zaměstnávali sami sebe. Říkalo se jim podnikatelé. Těmto podnikatelům většinou zůstávalo v peněžence více peněz, ale za odměnu museli státu vyplňovat obrovské množství neuvěřitelně nepřehledných papírů, díky kterým také neměli čas řešit, co dělá vláda.

Když pak přišlo to, co vláda označovala za svobodné volby, lidé si ani nevšimli, že jde ve skutečnosti o souboj mediálních agentur a poradců, který rozhodují peníze. Obrovské reklamní kampaně plné urážek a předvolebních slibů, které nikdo nebral vážně. Ve skutečnosti šlo jen o reklamní slogany, které vytvořili mediální agentury, aby se pěkně vyjímali na billboardech. Tyto specializované mediální agentury a reklamy se stali velmi nákladnou nutností pro úspěch ve volbách. Počet získaných hlasů pak byl téměř úměrný množství vynaložených finančních prostředků na předvolební kampaň. V podstatě se dalo hovořit o tom, že strany směňovali s mediálními agenturami peníze za hlasy voličů.

Ptáte se, kde brali peníze na zaplacení těchto hlasů? No věřte nebo ne, ale zavedené vládní strany za sebe nechávali platit tyto účty voliče samotné. Vám to možná přijde směšné, ale pro lidi to tenkrát nebylo nic zvláštního. Ti byli dávno zvyklí, že politikové, jak se říkalo tehdejším představitelům demokracie mají  moc zlegalizovat jakoukoli formu krádeže. Po volbách se tedy všechny úspěšné strany sešli u peněz daňových poplatníku a za každý získaný hlas si vzali stovku. Vítězové voleb si tak přišli i na více než 100 milionů korun a ani méně úspěšné strany neodcházeli s prázdnou. Tyto peníze pak zavedeným stranám dávali v následujících volbách  obrovskou konkurenční výhodu a praktickou jistotu, že nové strany ve volbách neuspějí.

Úspěch v takto svobodných volbách byl podmíněn obrovským množstvím peněz. Peníze však kromě zavedených stran měli pouze lidé, kteří je získali právě díky tomuto systému, takže neměli zájem jej příliš měnit. Zdálo se, že situace je beznadějná, proto se nedivme, že tehdejší lidé začali mezi stranami volit buď menší zlo nebo k volbám přestali chodit úplně.

Tradovalo se, že kdyby volby mohli něco změnit, tak by je dávno zakázali, ale takové volby byli velmi užitečné. Bez nich by tehdejší politikové nemohli předstírat, že hájí zájmy lidu a zaštiťovat se demokracií, které se ve skutečnosti spíše štítili. Ono to slovo demokracie totiž znamenalo, že politikové jsou voleni lidmi proto, aby hájili jejich zájmy a nikoli své vlastní. Od počátku bylo slovo demokracie také výrazem pro systém, ve kterém jsou si všichni občané rovni. A to především před zákonem. Jak věrní byli tehdejší politikové této myšlence posuďte sami.

Poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech.
Za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech nelze poslance nebo senátora trestně stíhat. Poslanec nebo senátor podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem.
Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno.
Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Díky tomuto ústavnímu zákonu, který nazvali poslaneckou imunitou vymezili sami sebe mimo zákon. V podstatě mohli zcela beztrestně i vraždit, kdyby se na tom domluvila jejich komora, ale šlo jim především o to, aby mohli nakládat s vybranými daněmi jakkoli nezodpovědně a přitom zcela beztrestně. Když se rozhodli, že kilometr dálnice bude stát třicetkrát tolik, než v sousední zemi, tak stál kilometr dálnice třicetkrát tolik. V praxi tak bylo možné, aby politik za peníze občanů koupil od svého kamaráda například kancelářské potřeby v hodnotě 100 korun za dva miliony a nebyl za toto jednání, které je evidentně v rozporu se zájmem lidu právně postihnutelný. Pro doplnění ještě uvedu, že základ tohoto slova, demos, měl znamenat svobodný občan země. Lidé v této zemi však nebyli ani tak svobodní, aby si mohli na vlastním pozemku bez povolení postavit garáž. Dokonce se bez povolení ani nesměli sejít ve větším počtu na veřejném prostranství.

Ne, ne děti, tento systém v sobě nenesl ani semínko, které by mělo něco společného se znaky demokracie. A i když se ještě koncem roku 2016 zdálo, že tento systém nemůže nic ohrozit, tak nebojte. Lidé v této zemi také věřili ve šťastný konec. Věřili, že až bude jejich zemi opravdu nejhůř, tak z jedné bájné hory vyjedou rytíři, kteří je zachrání. A přesně to se také jednoho sychravého lednového dne léta páně 2017 stalo. Lidé v této zemi si začali postupně uvědomovat, že těmi spícími rytíři jsou oni sami a už je vážně na čase, aby se probudili.

Že nevěříte? Pak si počkejte na pokračování tohoto zcela smyšleného příběhu, které bude ještě více neuvěřitelné než to, že by v takové zemi někdo dobrovolně žil. Y

PS - čím vyšší karma, tím růžovější pokračování :d

Autor: Jindřich Jašík | úterý 3.1.2017 23:32 | karma článku: 30,79 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Jindřich Jašík

O naší slavné psychiatrii

Na co by se nemělo zapomínat v kauze kurtování, které trvalo 12 let téměř bez přerušení je zejména to, že ačkoli máme omezovací prostředky definované zákony, tak nad dodržování těchto zákonů neexistuje prakticky žádný dohled..

11.10.2022 v 22:14 | Karma: 15,14 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

O boji proti odvolání ředitele psychiatrické nemocnice II

Tímto článkem bych rád v rámci korektnosti poupravil některé informace, které jsem uvedl ve včerejším příspěvku. Pouhé editování shledávám jako nedostatečné.

25.2.2020 v 0:13 | Karma: 8,59 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

O boji proti odvolání ředitele Psychiatrické nemocnice

Poslední dobou se poměrně zhusta řeší v médiích odvolání ředitele v Havlíčkově Brodě a mě už trochu iritují některá vyjádření, která používají jeho předchozí podřízení k vyvolání celospolečenského tlaku na ministra zdravotnictví.

23.2.2020 v 22:17 | Karma: 13,64 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Konat nebo nechat plynout?

Být neustále aktivní a něčeho se domáhat nebo v klidu vyčkávat, až se věci stanou? Ať už jde o získání partnerky, práce nebo snahy někde prorazit, tak neustále volíme mezi těmito možnostmi. Dá se říct, která je lepší?

28.1.2020 v 22:20 | Karma: 13,61 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Strach společnosti ze schizofreniků

Počet vražd spáchaných schizofreniky zdaleka není úměrný strachu, který z nich ve společnosti panuje. I když je jedna vražda spáchaná duševně nemocným v televizi stokrát, neznamená to, že zemřelo sto lidí.

20.8.2019 v 22:26 | Karma: 9,21 | Přečteno: 496x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Léčitelé a schizofrenie

Nedávno jsem se setkal s tímto tématem a získal dojem, že jde o otázku, kterou by bylo dobré zpracovat. Hned na úvod bych chtěl říct, že nelze házet všechny léčitele do jednoho pytle. Tak jako u všech profesí, i zde nalezneme...

26.6.2019 v 21:57 | Karma: 14,49 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Don Quijote de la Babiš a Sancho ANO

Jako člověk se zkušeností s duševním onemocněním mám pocit, že náš premiér by možná potřeboval ozdravný pobyt na Krymu s pistolníkem za zády. Když má jeho „bývalá firma” vrátit peníze, tak se podle něj jedná o útok na celou ČR.

10.6.2019 v 22:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Chlapi nechtěj mrchy, ale co teda chtějí?.....

Mnoho žen časem podlehne dojmu, že jsou příliš hodné na to, aby si udrželi muže. Není vůbec žádná pravda, že chceme mrchy, jen nechceme ženy, u kterých se nemusíme vůbec o nic snažit a přesto nás milují.

4.4.2019 v 22:57 | Karma: 19,61 | Přečteno: 754x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Být normální = být ignorant?

V ČR se dějí hrozné věci. Především v rámci psychiatrické "péče". V rámci celého zdravotnictví se se závažností onemocnění stupňuje i kvalita péče. Pokud se ovšem jedná o psychiatrii, tak tam jde o blázinec ze všech stran.

3.4.2019 v 22:17 | Karma: 18,70 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Moderní psychiatrie očima pacientů...

Sexuální zneužívání, nedodržování přirozené intimity, lidská degradace, ponižování ...to všechno se dnes děje na některých uzavřených odděleních psychiatrických léčeben a já mám pocit, že je potřeba o tom začít mluvit.

21.3.2019 v 22:41 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Cesta ze schizofrenie - Matrix

Najednou jsem měl pocit, že matrix není jenom film. Začínal jsem pozorovat, jak nesmyslně v mnoha ohledech okolní svět funguje, a chtěl jsem z něj odejít poznat pravdu jako Neo. - pokračující úryvek z knihy Cesta ze schizofenie

2.2.2019 v 22:41 | Karma: 15,92 | Přečteno: 912x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Co smrdí u verze Babiše aneb proč byl Protopopov opatrovníkem?

Podle oficiálních informací Babiš mladší prožil psychotickou ataku. Opravdu není běžné, aby po první atace byl ihned ustanoven opatrovník, který tím získá velikou moc nad životem dotyčného.

15.11.2018 v 21:46 | Karma: 40,53 | Přečteno: 3793x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Pravda o schizofrenii

Jako člověka s diagnózou paranoidní schizofrenie mě aktuální kauza poměrně zajímá. Především z pohledu stigmat, které se o schizofrenii obecně šíří.

14.11.2018 v 23:08 | Karma: 27,53 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

O kolotoči partnerských vztahů

Asi to zná téměř každý. Z milovaného člověka se stanou ..., tak ho vyměníme a ono se to opakuje. Pro jednoho záhada, pro druhého jen potvrzení toho, že všichni opačného pohlaví jsou stejní. No, možná...

21.9.2018 v 22:58 | Karma: 18,62 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Špindíra Drahoš

Tak to je síla. Do druhého kola prezidentské volby postoupil STBácký prznitel dětí, člen římského klubu, vyděračský zloděj patentů a zahraničními penězi zavázaná loutka. Jak je možné, že jsme o tom všem nevěděli dřív?

14.1.2018 v 19:50 | Karma: 44,81 | Přečteno: 18641x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Proč nemít děti

Existuje spousta důvodu, proč nemít děti, které se časem mění. Když dospějeme natolik, že už nám rodiče přestanou řídit život, chceme si užít trochu té svobody, na kterou sme se těšili celé dětství.

31.12.2017 v 17:37 | Karma: 45,09 | Přečteno: 8842x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

EU jako pračka, která požírá ponožky

Představte si EU na chvíli jako obrovskou pračku. Do této pračky hážou ponožky lidé ze všech zemí Evropy. Tato pračka ponožky pořádně protočí, promíchá a rozháže zpět lidem podle svého uvážení.

15.6.2017 v 12:39 | Karma: 34,49 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Téma: Ruská propaganda - začarovaný kruh

Ano. Ruská propaganda je velký problém. S něčím takovým náš vzdělávací systém nepočítal, když nás připravoval do života. Absence kritického myšlení, lépe řečeno potlačování kritického myšlení v našem školství si vybírá svoji daň.

1.3.2017 v 3:30 | Karma: 22,80 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Jindřich Jašík

Proč zrovna já?

Co sem komu udělal? To se může stát jenom mě! A další z oblíbených prupovídek, které slýcháme dnes a denně. Bohužel nebo bohu dík, těmto slovům také věříme. Tento článek je obsažnější, než naznačuje vlažný, leč nutný úvod a nadpis.

30.1.2017 v 1:48 | Karma: 10,61 | Přečteno: 447x | Diskuse| Společnost

Jindřich Jašík

Zemanský ráj to napohled

Tento text byl nahrazen článkem s názvem Pohádka o demokracii a už z něj zde moc nezůstalo..........

31.12.2016 v 11:04 | Karma: 18,57 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2066x
Tohoto autora je těžké definovat, jelikož ani on sám nemá potřebu se definovat, či být definován.

Miluje život, svoji rodinu, svoji práci a snaží se o co největší autenticitu v dialogu.

https://www.schizahelp.cz/

Seznam rubrik